September 4, 2024

Mottagare av anslag 2024 - Anders Ringnér

Unga vuxna som överlevt cancer önskar mer stöd och information kring sexuell hälsa under behandlingen och Anders Ringnér vill med sitt projekt förbättra vårdpersonalens förmåga att ta upp sexuell hälsa i samtal med ungdomar som behandlas för maligna blodsjukdomar.

Att drabbas av en allvarlig blodsjukdom samtidigt som man blir tonåring och snart vuxen kan vara mycket påfrestande och komplicerad för ungdomens utveckling och sexuella identitet. Forskning visar att ungdomar med cancer ofta upplever negativa förändringar i sin kroppsuppfattning och identitet till följd av behandlingen, vilket kan leda till att de känner sig mindre attraktiva och osäkra i sociala sammanhang och relationer.

Unga vuxna som överlevt cancer önskar att de hade fått mer stöd och information kring sexuell hälsa underbehandlingen. Trots detta känner sig vårdpersonal ofta obekväma att ta upp ämnet sexualitet och man efterfrågar mer kunskap och träning för att kunna stötta dem på ett bättre sätt.

Anders Ringnér vid Umeå universitet vill med sitt forskningsprojekt utvärdera genomförbarheten och effekterna av en intervention för att förbättra vårdpersonalens förmåga att ta upp sexuell hälsa i samtal med ungdomar som behandlas för maligna blodsjukdomar

Alla nyheter och events