October 1, 2024

Mottagare av anslag 2024 - Karin Mellgren

Karin Mellgrens projekt handlar om att öka kunskapen över komplikationer efter Hematopietisk stamcellstransplantation (HCT) då 5-15% av patienter som genomför HCT dör pga av behandlingsrelaterade komplikationer och ännu fler lider av biverkningar.

Vår andra anslagsmottagare är Karin Mellgren på Sahlgrenska universitetssjukhuset som forskar inom stamcellstransplantation med projektet ” Viral and endothelial complications after allogenic stemcell transplantations in children”.

Den övergripande syftet med projektet är att öka kunskapen över komplikationer efter Hematopietisk stamcellstransplantation (HCT). Att minska transplantationsrelaterade komplikationer är viktigt, eftersom 5-15% av patienter som genomgår en HCT fortfarande dör på grund av behandlingsrelaterade komplikationer och ännu fler lider av biverkningar.

Hematopietisk stamcellstransplantation (HCT) är i dag en väletablerad behandling för både medfödda blodsjukdomar och för leukemi och andra typer av blodcancer. Stamceller doneras från ett HLA identiskt syskon, en matchade registergivare eller från föräldrar eller icke identiskt syskon. Det senare kallas för haploidentisk HCT där patient och donator är till hälften matchad vad gäller HLA-molekyler på cellytan. En sådan transplantation kräver att stamcellerna renas från T-lymfocyter för att undvika komplikationer i form av Graft-versus-Host reaktion (GvHD).  Fördelen med haplotransplantation är att det ger de allra flesta barn möjlighet för transplantation om det behövs.

HCT är en riskfylld behandling som leder till ett nedtryckt immunförsvar under lång tid och risk för allvarliga infektioner. Efter en haplo-transplantation är denna period förlängd. I den här studien tittar man närmare på Epstein Barr Virus (EBV, det virus som orsakar körtelfeber) som kan orsaka transplantationsrelaterade lymfom (PTLD) om viruset reaktiveras i en person med nedsatt immunförsvar.  

Alla nyheter och events