Mottagare av anslag 2024 - Erik Malmström
Erik Malmström vid Lunds universitet vill med sitt forskningsprojekt möjliggöra tidigare upptäckt och behandling av sepsis hos barn med cancer.
Sepsis är ett allvarligt tillstånd som är svårt att upptäcka hos barn och det är ökad risk för sepsis hos barn som behandlas av cancer. Dödligheten är hög och avgörande är att antibiotika sätts in i tid.
Barn med cancerdrabbas dessutom, liksom andra barn, av lindriga infektioner men med dagens diagnostiska metoder kan man inte skilja mellan lindriga infektioner och sepsis. Detta resulterar i att barn som behandlas med cellgifter ges bredspektrumantibiotika vid feber, oavsett infektionens allvarlighetsgrad. Konsekvensen av detta blir långa sjukhusvistelser och cancerbehandlingen kan behöva skjutas upp. Upprepad användning av antibiotika ökar risken för resistensutveckling hos bakterier samt överväxt av oönskade bakterier i tarmen. Eftersom barn med cancer oftare infekteras av ovanliga bakterier eller svamp, svarar de inte alltid på antibiotikabehandling och tillståndet kan förvärras innan rätt behandling sätts in.
Det finns inga pålitliga metoder för att upptäcka infektionen i ett tidigt skedde. Erik Malmström vid Lunds universitet vill med sitt forskningsprojekt bespara patienter onödiga sjukhusvistelser, antibiotikabehandlingar och fördröjd cancerbehandling. Dessutom möjliggöra tidigare upptäckt och behandling av sepsis för att öka chanserna till överlevnad.
Sedan tidigare har Erik Malmström genomför en extensiv kartläggning av protein från 29 olika organ och skapat unika proteinprofiler för varje organ. Dessa profiler kan användas för att identifiera organskada. Vidare har han också utvecklat en modell medhjälp av AI kan använda proteinuttrycket för att identifiera patienter med högrisk att utveckla sepsis. Modellen har utvecklats genom data från 1 364 vuxna infektionspatienter och i denna studie vill han utforska om metoden kan användas för att upptäcka sepsis hos barn med cancer.